Κ2. ΑΡΘΡΟ 17: ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Συζήτηση για τον Εσωτερικό Κανονισμό του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Συντονιστές: skior, iordanism

Απάντηση
skior
Δημοσιεύσεις: 82
Εγγραφή: Παρ Μαρ 01, 2019 12:56 pm

Κ2. ΑΡΘΡΟ 17: ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

Δημοσίευση από skior » Πέμ Μαρ 07, 2019 1:27 pm



Κεφάλαιο ΙΙ (Διοικηση)

Άρθρο 17. (Πλήρωση θέσης Διευθυντή Ινστιτούτου)



1. Για την πλήρωση της κενής θέσης του Διευθυντή Ινστιτούτου εκδίδεται προκήρυξη από τον εποπτεύοντα Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας. Η προκήρυξη δημοσιεύεται σε μία ημερήσια εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας, αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο του κέντρου και της ΓΓΕΤ και αποστέλλεται στις σχετικές διεθνείς επιστημονικές λίστες, ψηφιακά.


2. Για την αξιολόγηση των υποψηφίων να καταλάβουν θέση του Διευθυντή Ινστιτούτου συγκροτείται, με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, ειδική επιτροπή κριτών από επτά (7) επιστήμονες με αναγνωρισμένο κύρος, γνώση των ερευνητικών αντικειμένων, των επιστημονικών πεδίων ειδίκευσης του Ινστιτούτου και επαρκή εθνική και διεθνή εμπειρία σε θέματα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και διοίκησης φορέων ή ερευνητικών ομάδων.


3. Για τη συγκρότηση της πιο πάνω ειδικής επιτροπής κρίσης, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει στο ΕΣΕΚ κατάλογο τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μελών, που έχουν τα προσόντα ερευνητών Α` βαθμίδας, το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη της υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση Διευθυντή Ινστιτούτου. Το ΕΣΕΚ δικαιούται να προσθέσει και άλλα μέλη στον κατάλογο αυτό ή αντίστοιχα να αφαιρέσει από αυτόν. Αν παρέλθει άπρακτο το ανωτέρω χρονικό διάστημα των δύο (2) μηνών, το ΕΣΕΚ προτείνει τα μέλη του καταλόγου. Από τον κατάλογο μελών που προτείνει το ΕΣΕΚ, ο εποπτεύων Υπουργός επιλέγει και ορίζει πέντε (5) μέλη με τους αναπληρωτές τους.


4. Το σύνολο του ερευνητικού προσωπικού του Ινστιτούτου, εντός δύο (2) μηνών από τη λήξη υποβολής των υποψηφιοτήτων για τη θέση Διευθυντή Ινστιτούτου εκλέγει δύο (2) μέλη με τους αναπληρωτές τους, τα οποία είναι ερευνητές Α` βαθμίδας του Ινστιτούτου και, εφόσον δεν υπάρχουν ή δεν συγκεντρώνεται ο αριθμός αυτός, άλλου Ινστιτούτου της ημεδαπής, υπό την προϋπόθεση της συνάφειας του γνωστικού αντικειμένου τους. Αν παρέλθει άπρακτο το ως άνω χρονικό διάστημα εντός του οποίου το σύνολο του ερευνητικού προσωπικού του Ινστιτούτου πρέπει να ορίσει τα ως άνω μέλη ή αν εκλεγούν λιγότερα από τα προβλεπόμενα, το ΕΣΕΚ ορίζει τα δύο (2) μέλη, με τους αναπληρωτές τους (ή όσα μέλη ελλείπουν), τα οποία είναι ερευνητές Α` βαθμίδας του Ινστιτούτου και, εφόσον δεν υπάρχουν ή δεν συγκεντρώνεται ο αριθμός αυτός, άλλου Ινστιτούτου ημεδαπής, υπό την προϋπόθεση της συνάφειας του γνωστικού αντικειμένου τους. Η εκλογή των μελών της ειδικής επιτροπής κρίσης πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία υπό την εποπτεία του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοίκησης του Κέντρου. Την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών την έχει η Εφορευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρία μέλη και ορίζεται με κλήρωση από τη Δ/νση Διοικητικού/ Τμήμα Προσωπικού. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι στις εκλογές ενώ η κλήρωση διενεργείται με την παρουσία μελών που ορίζει το ΔΣ του Συλλόγου Ερευνητών. Η εκλογή των εκλεκτόρων είναι έγκυρη, εφόσον κατά την ψηφοφορία προσέλθει τουλάχιστον το ήμισυ των δικαιουμένων ψήφου. Η εκλογή γίνεται με απλή πλειοψηφία. Ως εκλέκτορες εκλέγονται οι δύο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι με αναπληρωτές τους δύο επόμενους σε ψήφους. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση μεταξύ των μελών που ισοψήφισαν. Το Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοίκησης συντάσσει καταλόγους του ερευνητικού προσωπικού του Ινστιτούτου και τους παραδίδει στην εφορευτική επιτροπή. Η εφορευτική επιτροπή καταρτίζει ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υποψηφίων. Σε κάθε ψηφοδέλτιο τίθενται μέχρι δύο σταυροί, αριστερά ή δεξιά των ονομάτων των υποψηφίων. Η Εφορευτική Επιτροπή μετά το πέρας των εκλογών διαβιβάζει στο Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοίκησης, το πρακτικό και τα αποτελέσματα των εκλογών. Δύναται να πραγματοποιηθεί η διαδικασία ψηφοφορίας με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, με ευθύνη του Υπολογιστικού Κέντρου του ΕΛΚΕΘΕ. Το Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοίκησης έχει την ευθύνη να διαβιβάσει τα αποτελέσματα των εκλογών στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου.


5. Με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού ορίζονται τα επτά (7) μέλη της ειδικής επιτροπής κριτών ως εξής: τα πέντε (5) μέλη προέρχονται από τον κατάλογο της πιο πάνω παραγράφου 3 και τα δύο (2) μέλη προέρχονται από το σύνολο του ερευνητικού προσωπικού κατά τα οριζόμενα στην πιο πάνω παράγραφο 4. Τα μέλη αυτά ορίζονται με τους αναπληρωτές τους.
Χρέη γραμματέα της επιτροπής ασκεί μόνιμος ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλος του ΕΛΚΕΘΕ, που προτείνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού μετά από εισήγηση του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης.


6. Τα μέλη της ειδικής επιτροπής κριτών δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για τη θέση που έχει προκηρυχθεί. Η ειδική επιτροπή κριτών αξιολογεί με ειδική αιτιολόγηση τους υποψηφίους και υποβάλλει στον εποπτεύοντα Υπουργό πίνακα κατά τη σειρά αξιολόγησής τους. Για την αξιολόγηση διευθυντή Ινστιτούτου λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των ερευνητών και η γνώμη του λοιπού προσωπικού του Ινστιτούτου. Για την επιλογή του διευθυντή ινστιτούτου λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του Διευθυντή του κέντρου, η οποία εκφράζεται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον της επιτροπής, είτε με τηλεδιάσκεψη ή με τη μορφή υπομνήματος.


7. Ορισμός διαδικασίας έκφρασης γνώμης προς την επιτροπή:
Με ευθύνη του Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοίκησης, συγκαλείται συνέλευση του συνόλου του ερευνητικού (ΕΡΕ-ΕΛΕ), ειδικού επιστημονικού τεχνικού, βοηθητικού και διοικητικού (τακτικό και ΙΔΑΧ) προσωπικού του Κέντρου. Η συνέλευση, αφού διαπιστώσει απαρτία των 2/3 του συνόλου, ορίζει τριμελή επιτροπή, η οποία έχει την ευθύνη αξιολόγησης, συντονισμού και αποτύπωσης της γνώμης των ερευνητών και της γνώμης του λοιπού προσωπικού του κέντρου, σε έκθεση αξιολόγησης. Έκαστος εργαζόμενος συμπληρώνει εμπιστευτικά το έντυπο αξιολόγησης το οποίο αποτελεί και τη διατύπωση της γνώμης του. Πριν την έναρξη της διαδικασίας, το Επιστημονικό Συμβούλιο του οικείου Ινστιτούτου συνεδριάζει, ώστε να διαμορφώσει το έντυπο αξιολόγησης.
Τα κριτήρια αξιολόγησης οφείλουν να αποτυπώνουν κατ’ ελάχιστον τα κάτωθι:
Α) τη Διοικητική ικανότητα,
Β) τη συμβολή στην ερευνητική και αναπτυξιακή πορεία του Ινστιτούτου,
Γ) τη συμβολή στην προβολή του Ινστιτούτου στην Ελλάδα και διεθνώς,
Δ) και την αξιοποίηση των υποδομών της αρμοδιότητας του.
Η τριμελής επιτροπή συγκεντρώνει τα έντυπα για όλους τους υποψηφίους, τα επεξεργάζεται και διατυπώνει ξεχωριστά τη γνώμη των ερευνητών και τη γνώμη του λοιπού προσωπικού του κέντρου, σε έκθεση αξιολόγησης, την οποία παρουσιάζει στην επιτροπή κριτών με τη μορφή υπομνήματος. Ο εποπτεύων Υπουργός με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζει υποχρεωτικά ως διευθυντή του Ινστιτούτου τον πρώτο στον πίνακα αξιολόγησης, άλλως, σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού του από τον συγκεκριμένο υποψήφιο, διορίζει τον δεύτερο, άλλως τον τρίτο. Με την ίδια απόφαση, ο ίδιος Υπουργός ορίζει τον Διευθυντή ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Επίσης, στην ίδια απόφαση ενσωματώνεται η διαπιστωτική πράξη ανασυγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου.


9. Με τον Διευθυντή που διορίζεται, συνάπτεται σύμβαση ορισμένου χρόνου ή σε περίπτωση διορισμού, ως διευθυντή, δημοσίου υπαλλήλου ανατίθενται σε αυτόν τα καθήκοντα του διευθυντή.


10. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου δικαιούται με την ίδια διαδικασία να υποβάλει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία για την ίδια ακριβώς θέση.


11. Αν κατά το χρόνο λήξης της θητείας του Διευθυντή Ινστιτούτου δεν έχει ακόμη διορισθεί νέος Διευθυντής, ο υφιστάμενος Διευθυντής συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι τον διορισμό του νέου και το αργότερο για διάστημα μέχρι τρεις (3) μήνες. Αν δεν καταστεί δυνατός ο διορισμός νέου διευθυντή μέσα σε διάστημα τριών (3) μηνών από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου διευθυντή, κατ’ εξαίρεση, το Διοικητικό Συμβούλιο, με σχετική απόφασή του, αναθέτει προσωρινά στον αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου, καθήκοντα διαχείρισης των τρεχουσών υποθέσεων. Αν ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου για οποιονδήποτε λόγο ελλείπει ή κωλύεται, τα καθήκοντα του διευθυντή ινστιτούτου ασκούνται από τον αρχαιότερο ερευνητή Α` βαθμίδας του ινστιτούτου και αν αυτός ελλείπει, από τον αρχαιότερο ερευνητή Β` βαθμίδας του ινστιτούτου, μετά από σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου (ΕΣΙ).
[/size]

Απάντηση