Κεφάλαιο VI
Διάρθρωση προσωπικού
Άρθρο _______
Κατηγορίες προσωπικού
1. Το προσωπικό του Κέντρου διακρίνεται σε ερευνητικό (ερευνητές, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες), ειδικό επιστημονικό - τεχνικό, τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό. Προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
2. Το ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου και των Ινστιτούτων του εκλέγεται με ανοικτή διαδικασία μετά από προκήρυξη. Στην προκήρυξη πρέπει να ορίζονται τα προσόντα της υπό πλήρωση θέσης και οι βαθμίδες στις οποίες το πιο πάνω προσωπικό εντάσσεται.
Άρθρο ____
Ερευνητικό προσωπικό
1. Το ερευνητικό προσωπικό εκλέγεται με ανοικτή διαδικασία μετά από προκήρυξη, στην οποία ορίζονται τα προσόντα της θέσης και οι βαθμίδες στις οποίες αυτό εντάσσεται.
2. Οι ερευνητές είναι επιστήμονες υψηλής επιστημονικής εμπειρίας και κατάρτισης, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Εργάζονται αυτοτελώς και ανεξάρτητα για την παραγωγή ή βελτίωση γνώσεων και την εφαρμογή τους για την παραγωγή προϊόντων, διατάξεων, διαδικασιών, μεθόδων και συστημάτων. Μπορούν να παρέχουν και εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο. Τον τίτλο του ερευνητή φέρουν αποκλειστικά οι επιστήμονες του κέντρου, οι οποίοι έχουν εκλεγεί σε βαθμίδα ανάλογη των προσόντων και της εμπειρίας, που απαιτούνται και οι οποίοι επιβλέπουν ερευνητικές εργασίες, έργα και ομάδες κατά τις πολιτικές έρευνας του κέντρου και της ΓΓΕΤ.
3. Ανάλογα με το ερευνητικό έργο τους, τη διεθνή αναγνώρισή τους και τη συμβολή τους στην εκμετάλλευση των επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων και κατ’ αντιστοιχία με αυτές των καθηγητών Α.Ε.Ι., όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 16 του ν. 4009/2011 (Α` 195), οι ερευνητές κατατάσσονται σε τρεις βαθμίδες (Α`, Β` και Γ`), οι οποίες είναι ανεξάρτητες και αυτοτελείς.
4. Οι ερευνητές Α` και Β` βαθμίδας διορίζονται ως μόνιμοι. Οι ερευνητές Γ` βαθμίδας εκλέγονται για μία τριετή θητεία. Μετά τη λήξη της θητείας τους κρίνονται για διορισμό ως μόνιμοι ερευνητές Β` βαθμίδας. Αν δεν προκριθούν, η θητεία τους ανανεώνεται μέχρι δύο (2) φορές για δύο (2) χρόνια κάθε φορά, μετά το τέλος των οποίων ακολουθεί κάθε φορά νέα κρίση, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Εφόσον και κατά την τρίτη κρίση τους δεν επιτύχουν, η θητεία τους δεν ανανεώνεται και απομακρύνονται οριστικά από τη θέση τους μετά τη λήξη της.
5. Τα ελάχιστα προσόντα που απαιτούνται για τον αρχικό διορισμό του ερευνητή σε κάθε βαθμίδα είναι τα εξής:
5.1. Για τη Γ` βαθμίδα απαιτείται ο ερευνητής να έχει τεκμηριωμένη ικανότητα να σχεδιάζει και να εκτελεί έργα ή τμήματα έργων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, να κατανέμει τμήματα ή φάσεις του έργου σε άλλους ερευνητές και να τους καθοδηγεί ή επιβλέπει. Επίσης απαιτείται να έχει κάνει πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένα.
5.2. Για τη Β` βαθμίδα απαιτείται ο ερευνητής να έχει τεκμηριωμένη ικανότητα να οργανώνει και να διευθύνει προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, να συντονίζει και να κατευθύνει την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη στα επί μέρους έργα του προγράμματος έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, να αναζητεί και να προσελκύει οικονομικούς πόρους από εξωτερικές πηγές για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ινστιτούτου ή του κέντρου και να προωθεί πρωτοποριακές ιδέες στην επιστήμη και την τεχνολογία. Επίσης απαιτείται να έχει κάνει πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά και τεχνικά περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους ή να έχει διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να έχει προσφέρει στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και των εφαρμογών τους και η συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας να έχει τύχει αναγνώρισης από άλλους ερευνητές.
5.3. Για την Α` βαθμίδα απαιτείται ο ερευνητής να έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να αναπτύσσει την έρευνα και τις εφαρμογές της σε νέους τομείς, να συντονίζει δραστηριότητες σε ευρύτερα πεδία έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, να συμβάλει στη χάραξη ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής και την ανάπτυξη ερευνητικών οργανισμών με την προσέλκυση εξωτερικών χρηματοδοτήσεων, να έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τη συμβολή του σε επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς της ειδικότητάς του, να έχει συμβάλει στη διάδοση και εφαρμογή της παραγόμενης από την έρευνα γνώσης, να έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε μονογραφίες ή δημοσιεύσεις σε περιοδικά διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους ή και σημαντικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να έχει τύχει αναγνώρισης από άλλους ερευνητές η συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
5.4. Για κάθε βαθμίδα απαιτούνται και τα προσόντα όλων των προηγούμενων βαθμίδων.
6. Στη βαθμίδα Α` αντιστοιχεί ο τίτλος Διευθυντής Ερευνών, στη βαθμίδα Β` αντιστοιχεί ο τίτλος Κύριος Ερευνητής, στη βαθμίδα Γ` αντιστοιχεί ο τίτλος Εντεταλμένος Ερευνητής.
7. Οι προβλεπόμενες θέσεις ερευνητών είναι κοινές ως προς όλες τις βαθμίδες (Α`, Β`, Γ`).
8. Ο Διευθυντής του Κέντρου, των ινστιτούτων του (καθώς και ο Διευθυντής αυτοτελούς ερευνητικού ινστιτούτου) θεωρείται ότι κατέχει με το διορισμό του προσωποπαγή θέση ερευνητή Α` για όλες τις συνέπειες.
9. Ο Διευθυντής του Κέντρου και των Ινστιτούτων του δεν πρέπει κατά το χρόνο υποβολής της υποψηφιότητάς του να έχει συμπληρώσει το εξηκοστό τρίτο (63ο) έτος της ηλικίας του. Σε κάθε περίπτωση, ο Διευθυντής του κέντρου και των Ινστιτούτων του αποχωρεί από τη θέση του Διευθυντή με το πέρας του ημερολογιακού έτους, εντός του οποίου συμπλήρωσαν το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας τους.
10. Οι προσωποπαγείς θέσεις ερευνητών, οι οποίες έχουν καταληφθεί από πρόσωπα που διορίσθηκαν σε θέσεις Διευθυντών ή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καταργούνται, αυτοδικαίως, όταν τα πρόσωπα αυτά παραιτηθούν, συνταξιοδοτηθούν ή συμπληρώσουν το εκάστοτε ισχύον όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ερευνητών, ελλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο.
11. Οι ερευνητές, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι παρουσίας του εκτός του κέντρου στο πλαίσιο ερευνητικής δραστηριότητας, οφείλουν να παρευρίσκονται στους χώρους του ερευνητικού κέντρου κατ’ ελάχιστον είκοσι (20) ώρες εβδομαδιαίως, οι οποίες κατανέμονται σε τουλάχιστον τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες, να παρέχουν τις πάσης φύσεως υπηρεσίες του (ερευνητικές, επιστημονικές, τεχνικές, διοικητικές) για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου του κέντρου ή του ινστιτούτου και να συνεργάζονται γι’ αυτό το σκοπό με το υπόλοιπο προσωπικό.
Άρθρο ____
Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες
1. Οι Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες (ΕΛΕ) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής και έχουν εμπειρία στο σχεδιασμό ή εφαρμογή επιστημονικών και τεχνολογικών προγραμμάτων και έργων.
2. Εντάσσονται σε τρεις βαθμίδες (Α`, Β`, Γ`) ανάλογα με την προσφορά τους, τα ειδικά τους προσόντα και λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια και τους όρους των παραγράφων 2 έως 7 του άρθρου. με εξαίρεση την εκτέλεση έργων ή τμημάτων έργων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, και την καθοδήγηση ή επίβλεψη τμημάτων ή φάσεων αυτών.
3.
4. Οι ΕΛΕ, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι παρουσίας του εκτός του κέντρου στο πλαίσιο ερευνητικής δραστηριότητας, οφείλουν να παρευρίσκονται στους χώρους του κέντρου κατ’ ελάχιστον είκοσι (20) ώρες εβδομαδιαίως, οι οποίες κατανέμονται σε τουλάχιστον τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες, να παρέχουν τις πάσης φύσεως υπηρεσίες του (ερευνητικές, επιστημονικές, τεχνικές, διοικητικές) για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου του κέντρου ή του ινστιτούτου και να συνεργάζονται γι’ αυτό το σκοπό με το υπόλοιπο προσωπικό.
Άρθρο ….
Κρίσεις και προαγωγές
Η διαδικασία εκλογής και προαγωγής του ερευνητικού προσωπικού ορίζεται ως ακολούθως.
Το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης ενημερώνει εγγράφως τους Δ/ντές των Ινστιτούτων και τους ενδιαφερόμενους ΕΡΕ / ΕΛΕ για τις ημερομηνίες λήξης της θητείας τους. Το αργότερο ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του, κάθε ενδιαφερόμενος ΕΡΕ/ΕΛΕ υποβάλλει στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης πρωτοκολλημένη αιτήση μαζί με πλήρες βιογραφικό σημείωμα, αντίγραφα πτυχίων, τίτλων σπουδών και αντιτύπων των επιστημονικών δημοσιευμάτων, με ηλεκτρονικό μέσο (CD/DVD, USB stick, κτλ).
Το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης μεριμνά για την προετοιμασία και δημοσιοποίηση των προκηρύξεων τις οποίες εισηγείται στο ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ προς έγκριση. Τα Επιστημονικά Συμβούλια των Ινστιτούτων συνεδριάζουν και προτείνουν προς το ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ τις επιτροπές κρίσης καθώς και τις εισηγητικές επιτροπές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το αργότερο 10 ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων της κάθε προκήρυξης.
Χρέη γραμματέα της επιτροπής ασκεί μόνιμος ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλος του ΕΛΚΕΘΕ, που προτείνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού μετά από εισήγηση του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης.
Τα βιογραφικά σημειώματα και τα αντίτυπα των επιστημονικών δημοσιεύσεων αποστέλλονται από τον γραμματέα της επιτροπής στους προέδρους της επιτροπής κρίσης και της εισηγητικής επιτροπής, το αργότερο 15 ημέρες από την λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων. Η εισηγητική επιτροπή οφείλει να συντάξει και να αποστείλει την εισηγητική έκθεση στη γραμματεία της επιτροπής εντός 40 ημερών από τον ορισμό της, η όποια την κοινοποιεί εντός 5 ημερών στον κρινόμενο και στα μέλη της επιτροπής κρίσης.
Ο κρινόμενος μπορεί να υποβάλει υπόμνημα επί του περιεχομένου της εισηγητικής έκθεσης εντός 10 ημερών στην γραμματεία της επιτροπής, η οποία το κοινοποιεί άμεσα στον πρόεδρο και στα μέλη της επιτροπής κρίσης. Ο πρόεδρος της επιτροπής κρίσης μετά από συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ορίζει εντός 30 ημερών από την παραλαβή της εισηγητικής έκθεσης την συνεδρίαση της επιτροπής για την κρίση των υποψηφίων.
Η απόφαση της επιτροπής κρίσης υποβάλλεται προς έγκριση στο Δ.Σ. του Κέντρου μέσω του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης και αποστέλλεται μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προς δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όταν η προκήρυξη ερευνητικού προσωπικού αφορά νέες θέσεις δεν ισχύουν οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων υποψηφιοτήτων όπως αυτές αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.
Άρθρο ____
Ειδικό επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό
Το εν γένει Ειδικό Επιστημονικό – Τεχνικό προσωπικό εκτελεί εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές εργασίες για την υποστήριξη της έρευνας που πραγματοποιείται στο ΕΚΛΕΘΕ. Στο εν γένει Ειδικό Επιστημονικό-Τεχνικό προσωπικό περιλαμβάνονται και οιΕιδικοί Τεχνικοί Επιστήμονες με πτυχίο Α.Ε.Ι. και ειδικές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα υποδομής και υποστήριξης της έρευνας και τεχνολογίας καθώς και τεχνολόγοι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. ή ανώτερων σχολών με εξειδίκευση και εμπειρία στα ως άνω θέματα.
Άρθρο ____
Τεχνικό προσωπικό
Το τεχνικό προσωπικό υποστηρίζει τη λειτουργία και συντήρηση των ερευνητικών υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων και την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων και αποτελείται από:
α. Τεχνικούς μέσης εκπαίδευσης, απόφοιτους τεχνικού λυκείου ή τεχνικής σχολής μέσης εκπαίδευσης και
β. Λοιπό τεχνικό προσωπικό, απόφοιτοι στοιχειώδους εκπαίδευσης
Άρθρο ____
Διοικητικό προσωπικό
Το διοικητικό προσωπικό στελεχώνει υπηρεσίες διοικητικού και οικονομικού χαρακτήρα για την υποστήριξη της λειτουργίας τους και την εκτέλεση προγραμμάτων και έργων. Το διοικητικό προσωπικό διακρίνεται σε:
α. Επιστημονικό προσωπικό πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και
β. Διοικητικό προσωπικό μέσης εκπαίδευσης
Άρθρο
Συνεργαζόμενο προσωπικό
1. Το Κέντρο μπορεί να απασχολεί συνεργαζόμενο ερευνητικό, επιστημονικό τεχνικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή χορηγίας (υποτροφία) ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου για τις ανάγκες των ερευνητικών και αναπτυξιακών και λοιπών προγραμμάτων.
2. Οι πιο πάνω συμβάσεις συνάπτονται μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του διευθυντή του οικείου ινστιτούτου. Οι αποδοχές του εν λόγω προσωπικού βαρύνουν πόρους εκτός τακτικού προϋπολογισμού.
3. Στην κατηγορία του συνεργαζόμενου ερευνητικού προσωπικού περιλαμβάνονται:
(α) οι καθηγητές και υπηρετούντες λέκτορες Α.Ε.Ι. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 4009/2011 (Α` 195),
(β) οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Α.Ε.Ι. (για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ή λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος),
(γ) οι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες,
(δ) οι επισκέπτες ερευνητές της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
4. Ειδικότερα, ως προς την κατηγορία του συνεργαζόμενου ερευνητικού προσωπικού:
α) Οι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες, που συμμετέχουν στην εκτέλεση του ερευνητικού έργου απασχολούνται με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή δυνάμει σύμβασης μίσθωσης έργου. Οι κάθε είδους αμοιβές που λαμβάνουν βαρύνουν υποχρεωτικά πόρους εκτός τακτικού προϋπολογισμού και αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστο στο 90% των αντίστοιχων αμοιβών που λαμβάνουν ερευνητές Γ` βαθμίδας.
β) Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να απασχοληθούν και ως υπότροφοι μεταπτυχιακοί ερευνητές - συνεργάτες, με σύμβαση χορηγίας υποτροφίας, η οποία συνάπτεται μεταξύ του Κέντρου και του μεταπτυχιακού φοιτητή. Οι υπότροφοι διέπονται κατά το χρόνο διάρκειας της σύμβασης από το καθεστώς ασφάλισης των φοιτητών των Α.Ε.Ι., με την επιφύλαξη του δικαιώματος του Κέντρου να τους παρέχει επιπρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη για την αντιμετώπιση ειδικών κινδύνων που γεννώνται κατά τη διαδικασία της ερευνητικής τους δραστηριότητας. Η διάρκεια, το είδος της σχέσης, οι υποχρεώσεις και οι όροι της υποτροφίας, το ύψος αυτής και όλα τα σχετικά θέματα των ανωτέρω συμβάσεων καθορίζονται σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 28 του ν. 4310/2014. Έως την έκδοση της υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, τα εν λόγω ζητήματα καθορίζονται με απόφαση του ΔΣ ανάλογα με τους όρους της απόφασης χρηματοδότησης ή της σύμβασης, που υπογράφεται μεταξύ του οργανισμού που χρηματοδοτεί το έργο και του Κέντρου . Οι διαδικασίες χορήγησης υποτροφιών που οδηγούν σε λήψη μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών περιγράφονται στο παράρτημα ΙΙ του παρόντος (Κανονισμός Υποτροφιών).
γ) Οι καθηγητές και οι υπηρετούντες λέκτορες των Α.Ε.Ι. μπορούν να εκτελούν ερευνητικό και λοιπό έργο, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4009/2011, όπως αυτό ισχύει. Ειδικότερα;
(γα) Το είδος της σχέσης συνεργασίας και η αμοιβή τους ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους πόρους του Κέντρου ή τον προϋπολογισμό του έργου στο οποίο αυτοί συμμετέχουν.
Άρθρο ____
Απονομή τίτλου Ομότιμου Ερευνητή
1. Σε καθηγητές καθώς και ερευνητές Α’ βαθμίδας, οι οποίοι έχουν διατελέσει διευθυντές του ΕΛΚΕΘΕή ινστιτούτων του, καθώς και σε ερευνητές Α` βαθμίδας του Κέντρου , που έχουν διακριθεί διεθνώς και αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, μπορεί να απονέμεται ο τίτλος του ομότιμου ερευνητή, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Ειδικά, για τους πρώην διευθυντές του Κέντρου ή των ινστιτούτων του απαιτείται επιπλέον η γνώμη των ερευνητών του οικείου ινστιτούτου ή κέντρου αντιστοίχως και, ειδικά για τα Ινστιτούτα, η σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου.
3. Η αξιολόγηση για την απονομή του τίτλου του Ομότιμου Ερευνητή θα γίνεται με την ακόλουθη διαδικασία:
α. O υποψήφιος για τον τίτλο του Ομότιμου προτείνεται από τρία μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του οικείου Ινστιτούτου με την αιτιολογική έκθεση και το βιογραφικό του προτεινόμενου, στον Δ/ντή του Ινστιτούτου στο οποίο ανήκε πριν την αποχώρηση του, εντός 6 μηνών από την συνταξιοδότησή του.
β. Η πρόταση για απονομή του τίτλου του Ομότιμου ερευνητή ενός ινστιτούτου θα πρέπει να συγκεντρώνει την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου του οικείου ινστιτούτου.
γ. Η υποψηφιότητα θα πρέπει να είναι αποδεκτή κατά πλειοψηφία από το ερευνητικό προσωπικό του οικείου Ινστιτούτου (ερευνητές και ΕΛΕ). Η ψηφοφορία γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα με μέριμνα του οικείου Ινστιτούτου στο πρότυπο της διαδικασίας που περιγράφεται στον παρόντα κανονισμό για την έκφραση γνώμης για τον Δ/ντη Ινστιτούτου.
δ. Η τελική πρόταση για απονομή του τίτλου του Ομότιμου ερευνητή υποβάλλεται προς τον Διευθυντή του οικείου ινστιτούτου, από το ΕΣΙ, , υπογεγραμμένη από τους προτείνοντες. Η πρόταση συνοδεύεται από το βιογραφικό του προτεινόμενου και εισηγητική έκθεση που αιτιολογεί γιατί πληρεί τις προϋποθέσεις για να του απονεμηθεί ο τίτλος του ομότιμου ερευνητή.
Αρθρο …: Προϋποθέσεις για απονομή τίτλου ομότιμου ερευνητή
1. Απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ο υποψήφιος για την απονομή του τίτλου του ομότιμου ερευνητή είναι οι εξής:
α) να έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος διεθνών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων
β) να έχει σημαντικό συγγραφικό έργο με εργασίες σε διεθνή περιοδικά, εκδόσεις μονογραφιών ή/και βιβλίων και ιδιαίτερη αναγνώριση που συγγραφικού έργου του, που θα προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό ετεροαναφορών.
γ) να έχει προάγει σημαντικά το γνωστικό αντικείμενό του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, έχοντας αποκτήσει εξαιρετική διεθνή επιστημονική αναγνώριση μέσω της οποίας έχει προβληθεί το Ινστιτούτο και το Κέντρο
δ) να έχει διακριθεί για την συναδελφικότητα και το πνεύμα συνεργασίας στη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας ως ερευνητής στο οικείο ινστιτούτο.
Αρθρο …..: Εγκριση απονομής τίτλου ομότιμου ερευνητή
1. Ο Διευθυντής του οικείου ινστιτούτου αφού συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων 1 και 2 εισηγείται προς το Δ.Σ. του Κέντρου την απονομή του τίτλου του ομότιμου ερευνητή.
2. Αν ο προτεινόμενος είναι καθηγητής ή ερευνητής που έχει διατελέσει διευθυντής ινστιτούτου του ΕΛΚΕΘΕ, για την απονομή του τίτλου του ομότιμου ερευνητή, εκτός από τις προϋποθέσεις του άρθρου 2, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των ερευνητών του οικείου ινστιτούτου με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. Η σχετική ψηφοφορία γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα με μέριμνα του οικείου Ινστιτούτου, στο πρότυπο της διαδικασίας που περιγράφεται στον παρόντα κανονισμό για την έκφραση γνώμης για τον Δ/ντη Ινστιτούτου.
Αρθρο …: Έγκριση απονομής τίτλου ομότιμου ερευνητή σε Διευθυντή Κέντρου
1. Αν ο προτεινόμενος είναι καθηγητής ή ερευνητής που έχει διατελέσει διευθυντής του κέντρου, για την απονομή του τίτλου του ομότιμου ερευνητή, η πρόταση υποψηφιότητας υποβάλλεται από το 20% των Ερευνητών/ΕΛΕ του κέντρου.
2. Η πρόταση υποβάλλεται προς το Δ.Σ. του κέντρου, από το σύνολο των ΕΣΙ του Κέντρου και το ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ την αξιολογεί
3. Για την απονομή του τίτλου του ομότιμου ερευνητή σε πρώην διευθυντή του κέντρου ισχύουν οι προϋποθέσεις του Αρθρου 2, ενώαπαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των ερευνητών του ΕΛΚΕΘΕ με αυξημένη πλειοψηφία 2/3.
4. Η σχετική ψηφοφορία γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα με μέριμνα του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης, στο πρότυπο της διαδικασίας που περιγράφεται στον παρόντα κανονισμό για την έκφραση γνώμης για τον Δ/ντη Ινστιτούτου.
Αρθρο ….: Δικαιώματα και Υποχρεώσεις των Ομότιμων Ερευνητών
1. Ο τίτλος του ομότιμου ερευνητή είναι τίτλος τιμής, απονέμεται δια βίου και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε μορφή οικονομικής αμοιβής.
2. Με απόφαση του ΔΣ του Κέντρου μετά από εισήγηση του επιστημονικού υπεύθυνου προγράμματος μέσω του διευθυντή του οικείου ινστιτούτου, οι ομότιμοι ερευνητές μπορούν να έχουν άμισθο συμβουλευτικό ρόλο στον σχεδιασμό ή/και την εκτέλεση του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος αλλά όχι να ορίζονται επιστημονικοί υπεύθυνοι σε αυτά.
3. Μπορούν να διδάσκουν μαθήματα και ασκήσεις σε Π.Μ.Σ. και ινστιτούτα δια βίου εκπαίδευσης.
4. Με απόφαση του Διευθυντή του οικείου ινστιτούτου μπορεί να διατίθεται γραφείο για τους ομότιμους ερευνητές, εφόσον υπάρχει επάρκεια χώρων.
5. Οι ομότιμοι ερευνητές δεν συμμετέχουν σε όργανα διοίκησης του Ινστιτούτου και του Κέντρου. Επίσης οι Ομότιμοι ερευνητές δεν επιτρέπεται να ορίζονται ως μέλη εισηγητικών επιτροπών για την κρίση ερευνητών του Κέντρου.
6. Ο τίτλος του Ομότιμου ερευνητή αφαιρείται με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ, μόνο για σοβαρούς λόγους πρόκλησης δυσλειτουργίας και μη συμμόρφωσης στις διαδικασίες και αρχές του Ινστιτούτου και του Κέντρου.
Οι διατελέσαντες διευθυντές του Κέντρου, των Ινστιτούτων καθώς και οι ερευνητές που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν την εφαρμογή του παρόντος, δύναται να προταθούν εντός 6 μήνων από την θέση σε ισχύ του παρόντος, κατ’ εξαίρεση των αναφερομένων στην παράγραφο …. του παρόντος κανονισμού.
Άρθρο ____
Συνταξιοδότηση - Κένωση οργανικής θέσης – αποχώρηση προσωπικού
1. Οι ερευνητές του Κέντρου συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας τους ή με τη συμπλήρωση 35ετίας. Δικαιούνται να παραμείνουν και μετά από τη συμπλήρωση 35ετίας, μέχρι τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας τους.
2. Σε περίπτωση που οργανική θέση κενωθεί ή αποχωρήσει, για οποιονδήποτε λόγο, προσωπικό που υπηρετεί ως μόνιμο, η θέση δεν καταργείται. Διατηρείται και μπορεί να πληρωθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η πλήρωση των θέσεων αυτών πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις για τα ΝΠΔΔ και απόφαση του ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ, μετά από κοινή εισήγηση των Τμημάτων: α) Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοίκησης καθώς και β) Προϋπολογισμού και Λογιστικής Παρακολούθησης.
Άρθρο ____
Άδειες και απουσίες προσωπικού
1. Η χρήση της άδειας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό. Ο συνολικός χρόνος άδειας μετ' αποδοχών καθορίζεται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Η άδεια χορηγείται συνολικά ή τμηματικά μετά από αίτηση του εργαζομένου. Η χορήγηση των μισών τουλάχιστον ημερών της άδειας των εργαζομένων είναι υποχρεωτική για το διάστημα μεταξύ 20/07 έως 05/09 κάθε έτους. Οι υπόλοιπες ημέρες της αδείας του μισθωτού χορηγούνται υποχρεωτικά σε αυτόν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους και αν ακόμα δεν τις ζητήσει, τη δε σειρά προτεραιότητας καθορίζουν κάθε φορά ο Διευθυντής Κέντρου και οι Διευθυντές των Ινστιτούτων. Η άδεια που δεν χορηγήθηκε κατ’ εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, χορηγείται υποχρεωτικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
2. Επιτρέπεται να μην χορηγείται, να περιορίζεται ή να ανακαλείται η κανονική άδεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες του Κέντρου και των Ινστιτούτων του, μετά όμως από έγκριση του Διευθυντή του Κέντρου, των Διευθυντών των Ινστιτούτων και των Υπευθύνων Μονάδων.
3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που συντρέχει σοβαρός λόγος, και εφόσον δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία της υπηρεσίας, και υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος έχει κάνει χρήση όλης της κανονικής του άδειας με αποδοχές, με απόφαση του Διευθυντή του Ινστιτούτου μπορεί να δοθεί άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι έναν (1) ημερολογιακό μήνα και με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να δοθεί άδεια χωρίς αποδοχές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Η άδεια άνευ αποδοχών μέχρι δέκα ημέρες αθροιστικά μέσα στο ημερολογιακό έτος προσμετράται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Οι αδικαιολόγητες απουσίες αφαιρούνται από τον χρόνο πραγματικής υπηρεσίας του μισθωτού. Οι ημέρες απεργίας θεωρούνται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.
4. Σε ερευνητές όλων των βαθμίδων Α`, Β` και Γ` μετά από αίτησή τους, η οποία συνοδεύεται με το προτεινόμενο πρόγραμμα ερευνητικής δραστηριότητάς τους και τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του ινστιτούτου, στο οποίο υπηρετούν, εγκρίνεται, εφόσον δεν παρακωλύεται η λειτουργία του ερευνητικού κέντρου, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η χορήγηση ή τροποποίηση ερευνητικής άδειας ή άδειας αξιοποίησης εφευρέσεώς του, με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους μέσω της συμμετοχής τους σε ερευνητικό έργο ερευνητικού οργανισμού της αλλοδαπής ή της ημεδαπής. Η ερευνητική άδεια διαρκεί μέχρι δώδεκα (12) μήνες μετά από τη συμπλήρωση έξι (6) ετών υπηρεσίας ή μέχρι έξι (6) μήνες μετά από τη συμπλήρωση τριών (3) χρόνων υπηρεσίας σε εθνικά ερευνητικά κέντρα ή ινστιτούτα τους. Ο χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης ή, εφόσον έλαβαν προηγούμενες ερευνητικές άδειες, από την ημερομηνία λήξης της τελευταίας άδειας.»