Σελίδα 1 από 1

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΙΘΑΒΒΥΚ)

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 08, 2019 7:20 am
από skior


Κεφάλαιο 3 (Διοίκηση)

Άρθρο 4 (Ινστιτούτα)

Γενική Λεπτομερής Διάρθρωση ΙΘΑΒΒΥΚ

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) διαθέτει τις κάτωθι λειτουργικές μονάδες:


Α. ΤΟΜΕΙΣ:

i) Θαλάσσιας Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (με αντικείμενο τη μελέτη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας από το γενετικό μέχρι το οικοσυστημικό επίπεδο, τη γονιδιωματική και μεταγονιδιωματική ανάλυση σε θαλάσσιους οργανισμούς και περιβαλλοντικά δείγματα, καθώς και την διερεύνηση σχετικών βιοτεχνολογικών εφαρμογών (π.χ. ανακάλυψη βιοδραστικών ουσιών)


ii) Υδατοκαλλιεργειών (με αντικείμενο τη μελέτη όλων των σταδίων ανάπτυξης ιχθύων υδατοκαλλιέργειας και την εκπόνηση εφαρμοσμένης έρευνας σε όλα τα θέματα που άπτονται των υδατοκαλλιεργειών με έμφαση στα μεσογειακά είδη).


B. ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:


i. To ΙΘΑΒΒΥΚ συντονίζει την Eρευνητική Yποδομή «Κέντρο για τη μελέτη και την αειφόρο εκμετάλλευση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων (ΚΕΘΑΠ), με επωνυμία στην αγγλική «Centre for the study and sustainable exploitation of Marine Biological Resources” (CMBR), που ανήκει στον Εθνικό Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών και αποτελεί τον εθνικό κόμβο της Πανευρωπαϊκής Υποδομής ESFRI “European Marine Biological Resources Centre (EMBRC-ERIC). Λειτουργεί, συντηρεί και αναβαθμίζει μεγάλο μέρος της Yπoδoμής αυτής, όπως κάθε φορά περιγράφεται στο καταστατικό της.


ii. Συντονίζει την Eρευνητική Yποδομή «LifeWatch-Greece”, εθνικό κόμβο της Πανευρωπαϊκής Υποδομής ESFRI “LifeWatch-ERIC”. Λειτουργεί, συντηρεί και αναβαθμίζει μεγάλο μέρος της Yπoδoμής αυτής, όπως κάθε φορά περιγράφεται στο καταστατικό της.


iii. Συμμετέχει στην Ερευνητική Υποδομή “ELIXIR-GR”, που ανήκει στον Εθνικό Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών και αποτελεί τον εθνικό κόμβο της Πανευρωπαϊκής Υποδομής ESFRI “ELIXIR: A distributed infrastructure for life-science information”


iv. Συμμετέχει στην Ερευνητική Υποδομή “BioImaging-Gr”, που ανήκει στον Εθνικό Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών και αποτελεί τον εθνικό κόμβο της Πανευρωπαϊκής Υποδομής ESFRI “EURO-BIOIMAGING ”


v. Συμμετέχει στην Ολοκληρωμένη Καινοτόμο Ερευνητική Υποδομή "AQUΑEXCEL".

vi. Λειτουργεί «Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας και Μικροβιολογίας» για την ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ?? των ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΘΑΒΒΥΚ και παροχή υπηρεσιών στα άλλα Ινστιτούτα του ΕΛΚΕΘΕ, ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια


vii. Χερσαίες πειραματικές εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών (Aqualabs) στον Δήμο Χερσονήσου Κρήτης, για τη μελέτη της αναπαραγωγής και φυσιολογίας, εκτροφής πρώιμων αναπτυξιακών σταδίων, τεχνολογιών και διαχείρισης εκτροφής, διαχείρισης ασθενειών και μικροβιολογίας, διατροφής και φυσιολογίας θρέψης και συμπεριφοράς ιχθύων


viii. Χερσαίες πειραματικές εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών στην Αττική για τη μελέτη της διατροφής, παθοβιολογίας και φαρμακοκινητικής, ανοσολογίας, ιστολογίας, τοξικολογίας και βιοδεικτών και οργανοληπτικού ελέγχου και ποιότητας ιχθύων


ix. Θαλάσσιες πειραματικές εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών στον κόλπο Σούδας Κρήτης για τη μελέτη εκτροφής σε ιχθυοκλωβούς.


x. Υποθαλάσσιο βιοτεχνολογικό πάρκο με θαλάσσιες εγκαταστάσεις στον κόλπο Ηρακλείου για πειραματικές καλλιέργειες ειδών με βιοτεχνολογικό ενδιαφέρον, την επίδειξη καινοτομικής τεχνολογίας τεχνητών ενδιαιτημάτων θαλάσσιων οργανισμών και την παρακολούθηση σε μακροπρόθεσμη βάση παράκτιων περιβαλλοντικών παραμέτρων.


xi. Υποδομές γενετικών και “-ομικών” τεχνολογιών (αλληλούχηση DNA, γονιδιωματική, μεταβολομική, φαινομική) στο Δήμο Χερσονήσου Κρήτη


xii. Υποδομή συστημάτων υψηλής υπολογιστικής απόδοσης (High Performance Computing systems) για την υποστήριξη αναλύσεων δεδομένων γενετικής, γονιδιωματικής και άλλων -ομικών τεχνολογιών, οικολογίας και βιοποικιλότητας, καθώς και αυτοματοποιημένης επεξεργασίας εικόνων.

Γ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:

Α. ΤΟΜΕΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΡΗΤΗ

i ) Γενετικής πληθυσμών και φυλογεωγραφίας (με αντικείμενο τη μελέτη της γενετικής πληθυσμών και φυλογεωγραφίας θαλασσίων και άλλων οργανισμών)


ii) Εφαρμοσμένης γονιδιωματικής (με αντικείμενο τη χρήση γονιδιωματικών προσεγγίσεων σε φυσικούς θαλάσσιους οργανισμούς και είδη ιχθυοκαλλιεργητικού ενδιαφέροντος)


iii) Λειτουργικής και συγκριτικής γονιδιωματικής (με αντικείμενο τη λειτουργική και συγκριτική γονιδιωματική)


iv) Περιβαλλοντικής γονιδιωματικής και μοριακής μικροβιολογίας (με αντικείμενο την περιβαλλοντική γονιδιωματική και μοριακή μικροβιολογία)


v) Βιοανάλυσης και βιοτεχνολογίας (με αντικείμενο την ανάλυση μεταβολιτών και άλλων βιομορίων/βιοδεικτών για την κατανόηση της φυσιολογίας των θαλάσσιων οργανισμών και την ανακάλυψη βιοδραστικών ουσιών για βιοτεχνολογικές εφαρμογές)


vi) Βιοποικιλότητας (με αντικείμενο τη συλλογή, παραβολή, ανάλυση και διάχυση δεδομένων θαλάσσιας βιοποικιλότητας, με χρησιμοποίηση σύγχρονων τεχνικών συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης πληροφοριών)


vii) Οικολογίας και διαχείρισης οικοσυστημάτων (με αντικείμενο την αξιολόγηση και τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών και τη διατήρηση και βιώσιμη διαχείριση θαλάσσιων βιολογικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνητών ενδιαιτημάτων και προστατευόμενων περιοχών)


viii) Βιοπληροφορικής και πληροφορικής βιοποικιλότητας (με αντικείμενο την ανάλυση γενετικών, γονιδιωματικών και άλλων -ομικών δεδομένων, την διαχείριση και ανάλυση δεδομένων βιοποικιλότητας, την υποστήριξη ολιστικών προσεγγίσεων οικοσυστημικής βιολογίας (Eco-Systems Biology) και την εξόρυξη γνώσης από δεδομένα και την επιστημονική βιβλιογραφία.


ix) Περιβαλλοντικής χημείας (με αντικείμενο την ανάλυση αβιοτικών και βιοτικών παραμέτρων σε περιβαλλοντικά δείγματα νερού και ιζήματος για την υποστήριξη ερευνητικών έργων, καθώς και για τη διερεύνηση της θαλάσσιας ρύπανσης και άλλων περιβαλλοντικών προβλημάτων )


x) Mικροβιολογίας (με αντικείμενο μικροβιολογικές αναλύσεις σε περιβαλλοντικά δείγματα για την υποστήριξη ερευνητικών έργων και την παροχή υπηρεσιών (π.χ. για την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης, σε δείγματα εμφιαλωμένων και πόσιμων νερών)


Β. ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΚΡΗΤΗ

xi) Αναπαραγωγής και φυσιολογίας (με αντικείμενο τη μελέτη της αναπαραγωγής και φυσιολογίας ιχθύων υδατοκαλλιέργειας)


xii) Εκτροφής πρώιμων αναπτυξιακών σταδίων (με αντικείμενο τη μελέτη των συνθηκών και την ανάπτυξη μεθοδολογιών εκτροφής θαλάσσιων ιχθύων κατά τα πρώιμα αναπτυξιακά τους στάδια)


xiii) Τεχνολογιών και διαχείρισης εκτροφής (με αντικείμενο την ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθοδολογιών διαχείρισης για την υδατοκαλλιέργεια ακριβείας)


xiv) Μικροβιολογίας υδατοκαλλιεργειών (με αντικείμενο τη μελέτη παθογόνων μικροοργανισμών ιχθύων καθώς και τη διαχείριση ιχθυασθενειών)


xv) Διατροφής και φυσιολογίας θρέψης (με αντικείμενο τη διατροφή και τη φυσιολογία της θρέψης ιχθύων υδατοκαλλιέργειας)


xvi) Συμπεριφοράς (με αντικείμενο τη μελέτη της συμπεριφοράς ιχθύων υδατοκαλλιέργειας σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας )


xvii) Παραγωγής ζωοπλαγκτονικών οργανισμών και βιομάζας φυτοπλαγκτονικών οργανισμών (με αντικείμενο την παραγωγή οργανισμών για την διατροφή των πρώιμων αναπτυξιακών σταδίων ιχθύων)


xviii) Εκτροφής σε θαλάσσιους ιχθυοκλωβούς (Σούδα) (με αντικείμενο τη μελέτη των συνθηκών και την ανάπτυξη μεθοδολογιών εκτροφής ιχθύων)

ΑΤΤΙΚΗ


xix) Εφαρμοσμένης διατροφής (με αντικείμενο την ανάπτυξη τροφών για καλλιεργούμενα είδη ιχθύων)


xx) Διατροφής και -ομικών τεχνολογιών (με αντικείμενο τη μελέτη της διατροφής ιχθύων υδατοκαλλιέργειας με χρήση ομικών τεχνολογιών)


xxi) Παθοβιολογίας και φαρμακοκινητικής (με αντικείμενο τη μελέτη παθοβιολογίας καθώς και της κινητικής αντιμικροβιακών ουσιών σε εκτρεφόμενους ιχθείς)


xxii) Ανοσολογίας (με αντικείμενο την ανοσολογία ιχθύων υδατοκαλλιέργειας)


xxiii) Τοξικολογίας και βιοδεικτών (με αντικείμενο την τοξικολογία και την ανάπτυξη βιοδεικτών)


xxiv) Οργανοληπτικού ελέγχου και ποιότητας (με αντικείμενο τον οργανοληπτικό έλεγχο και την ποιότητα της σάρκας ιχθύων υδατοκαλλιέργειας)





Re: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΙΘΑΒΒΥΚ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 26, 2019 6:12 pm
από cpavloud
Υπάρχει και η υποδομή της Μικρο-τομογραφίας (MicroCT)