Σελίδα 1 από 1

ΚΕΦ12. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 08, 2019 3:02 pm
από skior
Κεφάλαιο ΧΙΙ

Διαχείριση σχέσεων Ερευνητικού Κέντρου

Άρθρο ___
Σχέσεις του Ερευνητικού Κέντρου με τις επιχειρήσεις
1. …
2. …

Άρθρο ____
Σχέσεις Ερευνητικού Κέντρου με τους χρήστες ΕΣΤ υπηρεσιών
1. …
2. …
Άρθρο ____

Σύνδεση ερευνητικών οργανισμών
1. Οι ερευνητικοί οργανισμοί και οι τεχνολογικοί φορείς μπορούν από κοινού να δημιουργούν ή να αξιοποιούν και να χρησιμοποιούν από κοινού τις υφιστάμενες ερευνητικές και διδακτικές υποδομές τους, να εκπονούν και να συνδιοργανώνουν κοινά ερευνητικά και μεταπτυχιακά προγράμματα, να συμπράττουν στην άσκηση οικονομικών ή μη οικονομικών δραστηριοτήτων και εν γένει να συμπράττουν με την επιλογή κάθε πρόσφορης μεθόδου και διαδικασίας και ιδίως μέσω της δημιουργίας διμερών ή πολυμερών δικτύων εργαστηρίων τους, με σκοπό τη βελτίωση της τεχνογνωσίας και των ερευνητικών δυνατοτήτων τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους. Τη δυνατότητα αυτή οι ερευνητικοί οργανισμοί την ασκούν είτε στο πλαίσιο των διατάξεων, που προβλέπονται στο άρθρο 42 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195) είτε στο πλαίσιο διατάξεων του παρόντος άρθρου και υλοποιείται με τη σύναψη μετά από απόφαση του οικείου οργάνου διοίκησης (όπως το διοικητικό συμβούλιο) σχετικής σύμβασης μεταξύ του ερευνητικού κέντρου και του ΑΕΙ, με την οποία καθορίζονται οι όροι της συνεργασίας τους (όπως ιδίως το είδος και το ύψος της συμμετοχής του κάθε φορέα, η διάρκεια του έργου, η διάθεση του αναγκαίου εργαστηριακού εξοπλισμού, οι ερευνητές ή οι καθηγητές υπό την επίβλεψη των οποίων θα εκτελείται το έργο, ο καθορισμός των καθηκόντων τους, οι όροι επιμερισμού των πνευματικών δικαιωμάτων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου).

3. Στους ερευνητές ερευνητικών οργανισμών που είτε παρέχουν διδακτικό έργο σε ΑΕΙ έπειτα από συμφωνία του ερευνητή με τμήμα του ΑΕΙ είτε συμμετέχουν στο πλαίσιο των συμβάσεων της παραπάνω παραγράφου, σε οργανωμένα δι-ιδρυματικά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, καθώς και στους καθηγητές ΑΕΙ που παρέχουν ερευνητικό έργο σε ερευνητικά κέντρα, στη βάση του προβλεπόμενου στις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 4009/2011 πρωτοκόλλου συνεργασίας, απονέμεται για μεν τους ερευνητές, ο τίτλος του «Επισκέπτη Καθηγητή» από την οικεία σχολή μεταπτυχιακών σπουδών ή από το οικείο τμήμα, για δε τους καθηγητές, ο τίτλος του «Επισκέπτη ερευνητή» αντίστοιχα από το ερευνητικό κέντρο.

Άρθρο ____
Συνεργασία ερευνητικών οργανισμών,
επιχειρήσεων και λοιπών φορέων

1. Είναι δυνατόν να συνάπτονται ερευνητικές συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων και λοιπών φορέων ή να παρέχονται ερευνητικές υπηρεσίες από και προς ερευνητικό οργανισμό, επιχείρηση ή ερευνητική υποδομή.

2. Ερευνητικοί οργανισμοί, τεχνολογικοί φορείς, επιχειρήσεις και λοιποί φορείς μπορούν να συμπράττουν, ως ανεξάρτητοι εταίροι, για την κατάρτιση σχεδίων συνεργασίας και την υλοποίησή τους, προκαθορίζοντας στις περιπτώσεις άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες μπορούν να αποδοθούν στο Κράτος, τους όρους και τις προϋποθέσεις της συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχή στις δαπάνες του, την κοινή ανάληψη των κινδύνων και των αποτελεσμάτων, τη διάχυση των αποτελεσμάτων, την πρόσβαση σε δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και τη χορήγησή τους.
3. Ερευνητικοί οργανισμοί, τεχνολογικοί φορείς, επιχειρήσεις και λοιποί φορείς μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με τις οποίες το μόνιμο ερευνητικό προσωπικό τους ή ερευνητικό προσωπικό που απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου, διατίθεται σε άλλους ερευνητικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις ή λοιπούς φορείς για την παροχή υπηρεσιών ΕΤΑΚ. Η σύμβαση συνάπτεται μετά από αίτηση οποιουδήποτε των ενδιαφερομένων μερών και απόφαση των οικείων οργάνων διοίκησής τους με τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις που προσδιορίζονται στη σχετική απόφαση και τη σύμβαση. Αν η πρόταση δεν υποβάλλεται από πρόσωπο που προέρχεται από το ερευνητικό προσωπικό απαιτείται η συναίνεσή του. Η ισχύς της σύμβασης επιτρέπεται να διαρκεί έως τρία συνεχόμενα έτη με δυνατότητα παράτασης έως τρία ακόμη έτη. Κατά το διάστημα αυτό το ως άνω προσωπικό αμείβεται από τους πόρους του οργανισμού στον οποίο μεταφέρεται και διατηρεί το ασφαλιστικό του καθεστώς. Μετά από το
πέρας της περιόδου αυτής, το διατεθειμένο προσωπικό επανέρχεται στην προηγούμενή του θέση.
Η ερευνητική προϋπηρεσία του στην επιχείρηση αναγνωρίζεται για την υπηρεσιακή του εξέλιξη.

4. Διακεκριμένοι επιστήμονες που απασχολούνται στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα μπορεί να συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα για ορισμένο χρόνο («Συνεργαζόμενοι ερευνητές») προκειμένου να διεξάγουν βασική ή εφαρμοσμένη έρευνα ή για να εκτελέσουν ειδικό ερευνητικό έργο μετά από απόφαση και πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου
σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας ή κατόπιν αποδοχής αντίστοιχης προτάσεως επιχείρησης και τη σύναψη σχετικής συμφωνίας ορισμένου χρόνου μεταξύ του ερευνητικού κέντρου και του φορέα στον οποίο απασχολούνται. Το ερευνητικό κέντρο, εφόσον δεν παρέχεται ήδη ασφάλιση ή μισθοδοσία από φορέα απασχόλησης στην ημεδαπή ή αλλοδαπή, φέρει το μισθολογικό και ασφαλιστικό βάρος του επιστήμονα για την
περίοδο της συνεργασίας.

Άρθρο ___

Κινητικότητα ερευνητών ημεδαπής – αλλοδαπής
1. Ερευνητές που υπηρετούν σε AEI ή ερευνητικούς οργανισμούς της αλλοδαπής και είναι καταξιωμένοι στο αντικείμενό τους μπορούν να απασχολούνται με οποιασδήποτε νομικής φύσης σχέση σε ελληνικούς δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς. Κατά το χρόνο διάρκειας της σύμβασής τους, έχουν όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των ερευνητών του κέντρου, πλην της συμμετοχής τους στα όργανα διοίκησης του κέντρου. Για τη συμμετοχή στα όργανα διοίκησης
είναι απαραίτητη η παραίτησή τους από τη θέση στο εξωτερικό.

2. Οι ερευνητές αυτοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ερευνητικό κέντρο και μπορούν να συμμετέχουν ή να είναι επιστημονικοί υπεύθυνοι σε ερευνητικά προγράμματα που εκπονούνται στο ινστιτούτο ή βρίσκονται στο στάδιο της υποβολής για αξιολόγηση.


3. Επιπλέον μπορεί να προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό εφάπαξ ερευνητική χορηγία από πόρους, που προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση, για την ένταξη επιστημόνων στον ερευνητικό ιστό της χώρας ή και άλλα ειδικά οικονομικά κίνητρα και μέτρα διευκόλυνσης της επιστροφής των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, να ρυθμίζεται η αναγνώριση προϋπηρεσίας των ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, όπως ισχύει από τις κείμενες διατάξεις, και να προβλέπεται η ίδρυση γραφείων δραστηριοποίησης Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς σε χώρες του εξωτερικού και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

4. Ερευνητές των ελληνικών δημοσίων ερευνητικών οργανισμών έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης για ορισμένο χρόνο σε θέση ερευνητή ερευνητικού οργανισμού ή τμήματος έρευνας και ανάπτυξης επιχείρησης της αλλοδαπής χωρίς να παραιτηθούν από τη θέση τους στον ελληνικό δημόσιο ερευνητικό οργανισμό, εφόσον έχουν λάβει άδεια άνευ αποδοχών μετά από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ή αρμόδιου οργάνου διοίκησης του ελληνικού δημοσίου ερευνητικού οργανισμού. Η άδεια μπορεί να ανακληθεί κατά την διακριτική ευχέρεια του δημόσιου ερευνητικού οργανισμού μετά από προειδοποίηση έξι μηνών και ο ερευνητής υποχρεούται να επιστρέψει στη θέση του. Σε περίπτωση μη επιστροφής λογίζεται ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του και έχει λυθεί η σχέση του με τον δημόσιο ερευνητικό οργανισμό.