Σελίδα 1 από 1

ΚΕΦ 13. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 08, 2019 3:05 pm
από skior
Κεφάλαιο ΧΙΙΙ
Πνευματική Ιδιοκτησία
Άρθρο ___
Δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας
1. …
2. …

Άρθρο ____
Διαχείριση και αξιοποίηση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας
1. …
2. …
Άρθρο ____
Διαχείριση και αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων
Στο ΕΛΚΕΘΕ ανήκει το περιουσιακό δικαίωμα επί των έργων που δημιουργήθηκαν από μέλη του Προσωπικού του σε εκτέλεση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, εφόσον προβλέπεται από την συμβατική σχέση η ανάπτυξη εφευρετικής δράσης (Υπηρεσιακή Εφεύρεση), και δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό στη σχετική σύμβαση χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου. Σε περίπτωση πραγματοποίησης υπηρεσιακής εφεύρεσης, ο εργαζόμενος δικαιούται πρόσθετη εύλογη αμοιβή, αν η εφεύρεση είναι ιδιαίτερα επωφελής για τον εργοδότη.

Κάθε εφεύρεση που μπορεί να οδηγήσει σε Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και προέρχεται, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, από προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους ή κατά την υλοποίηση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων και προέκυψε χρησιμοποιώντας χώρους, υποδομές ή δεδομένα του ΕΛΚΕΘΕ θεωρείται εξαρτημένη εφεύρεση και θα πρέπει να γνωστοποιείται έγκαιρα και εγγράφως στο ΔΣ του Κέντρου. Το ΕΛΚΕΘΕ είναι συνδικαιούχος κάθε εξαρτημένης εφεύρεσης με ποσοστό 40%, το οποίο επιμερίζεται ως εξής: 50% στο εργαστήριο του ερευνητή, 30% στο Ινστιτούτο του ερευνητή και 20% στον ΕΛΚΕ. Το υπόλοιπο 60% της εφεύρεσης ανήκει στον δημιουργό ή τους δημιουργούς, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις συμβάσεις που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου έργου.

Το περιουσιακό δικαίωμα του ΕΛΚΕΘΕ αφορά:
1. κάθε ανακάλυψη/εφεύρεση ή ερευνητικό αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε με χρήση υλικών ή άυλων πόρων, που ανήκουν ή λειτουργούν στο Κέντρο ή προσφέρονται από αυτό,
2. κάθε έντυπο έργο που δημιουργήθηκε με τη χρήση των υποδομών του,
3. βάσεις δεδομένων, λογισμικό, υλικολογισμικό, και κάθε σχετικό έργο που δεν περιλαμβάνεται παραπάνω,

Το ΕΛΚΕΘΕ, εφόσον υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, δύναται να αναλάβει το σύνολο ή μέρος των δαπανών για την απόκτηση και συντήρηση τίτλων προστασίας των εφευρέσεων και να προβαίνει στην κατανομή των εσόδων που προκύπτουν από κάθε εφεύρεση, στην οποία είναι συνδικαιούχος με τον δημιουργό. Το διάστημα χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 έτη από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στον αρμόδιο φορέα, εφόσον το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας δεν έχει αξιοποιηθεί εμπορικά.

Εφόσον κατατεθεί η αίτηση για την απόκτηση διπλώματος, οι δημιουργοί, ενεργώντας συλλογικά, όταν είναι περισσότεροι του ενός, μπορούν ελεύθερα να δημοσιοποιούν τις εφευρέσεις, αν κατά την κρίση τους, αυτό είναι προς όφελος της επιστήμης και της τεχνολογίας, αρκεί να μην παραβιάζονται έτσι όροι ή συμφωνίες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της ερευνητικής τους εργασίας.

Εάν το ΕΛΚΕΘΕ δεν δύναται να, ή αποφασίσει να μην, προχωρήσει εντός 6 μηνών από τη γνωστοποίηση κάθε εφεύρεσης στην υποβολή αιτήματος χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας ή αντίστοιχου τίτλου, ο δημιουργός μπορεί να την υποβάλει ο ίδιος, οπότε η εφεύρεση ανήκει εξολοκλήρου σ' αυτόν, με την επιφύλαξη των όρων ή συμφωνιών που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της ερευνητικής του εργασίας.

Το ΕΛΚΕΘΕ διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τη χρηματοδότηση της διαδικασίας έκδοσης ή συντήρησης του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (Δ.Ε.), οποτεδήποτε αυτό κρίνει σκόπιμο, ιδίως στην περίπτωση κατά την οποία εκτιμάται ότι η ευρεσιτεχνία δεν είναι αξιοποιήσιμη εμπορικά. Στην περίπτωση αυτή ο δημιουργός ή δημιουργοί έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τη διαδικασία με δική τους χρηματοδότηση και η εφεύρεση πλέον θα θεωρείται «ελεύθερη εφεύρεση», συμφωνά με το Άρθρο 6 του Ν. 1733/1987, όπως ισχύει.

Εάν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης Δ.Ε. (ή πριν από τη έναρξη της διαδικασίας) εκδηλωθεί ενδιαφέρον εκμετάλλευσης από τρίτο, (με σκοπό την συνεκμετάλλευση του Δ.Ε. ή της εφεύρεσης) ή, εάν σύμφωνα με τη σύμβαση χρηματοδότησης της έρευνας, από την οποία προήλθε η εφεύρεση, συμμετέχει αυτοδίκαια στο Δ.Ε. και τρίτος φορέας, τότε ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, ο δημιουργός της εφεύρεσης και ο τρίτος διαπραγματεύονται από κοινού την κατανομή του κόστους (τέλη) της έκδοσης και συντήρησης του Δ.Ε. καθώς και την κατανομή του οικονομικού οφέλους, που τυχόν θα προκύψει.

Τεχνοβλαστοί
Ως τεχνοβλαστός ορίζεται κάθε νομικό πρόσωπο που συστήνεται για την εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, που προήλθαν από ερευνητικά έργα, χρηματοδοτούμενα ή μη, που εκτελέστηκαν στο ΕΛΚΕΘΕ.

Για τη διευκόλυνση της πρακτικής εφαρμογής ανακαλύψεων/ εφευρέσεων/ ερευνητικών αποτελεσμάτων που έγιναν στο ΕΛΚΕΘΕ, καθώς και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, το Κέντρο δύναται να συμμετάσχει ως εταίρος στο εν λόγω εταιρικό σχήμα. Η εταιρική συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ γίνεται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και μπορεί να έχει τη μορφή χρηματικής εισφοράς ή εισφοράς σε είδος (ως είδος νοούμενου του αποτελέσματος της ερευνητικής δραστηριότητας, η χρήση του οποίου εισφέρεται στο εταιρικό σχήμα).

Το καταστατικό του τεχνοβλαστού δύναται να αναγνωρίζει στο ΕΛΚΕΘΕ δικαίωμα προτίμησης, έναντι των λοιπών μετόχων στον τεχνοβλαστό, σε περιπτώσεις μεταβίβασης τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου σ’ αυτό.

Η συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ στον τεχνοβλαστό θα διέπεται και από τους υφιστάμενους κώδικες δεοντολογίας, τον Οδηγό Χρηματοδότησης ΕΛΚΕ και την υφιστάμενη νομοθεσία για την υπηρεσιακή κατάσταση του Προσωπικού.

Σε περίπτωση που το ΕΛΚΕΘΕ δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στον υπό ίδρυση τεχνοβλαστό, και προκειμένου να παραχωρηθεί η χρήση και εκμετάλλευση του προϊόντος διανοίας (ανακάλυψης, εφεύρεσης, ερευνητικού αποτελέσματος), θα συνάπτεται σύμβαση μεταφοράς τεχνολογίας ή παραχώρησης εκμετάλλευσης ή χρήσης ή άλλη συναφής σύμβασης μεταξύ του ΕΛΚΕΘΕ, του δημιουργού και του υπό ίδρυση τεχνοβλαστού, στην οποία θα καθορίζονται λεπτομερώς οι όροι της παραχώρησης του προϊόντος και το οικονομικό αντάλλαγμά τους.

Η συμμετοχή μελών του ΕΛΚΕΘΕ σε επιχειρηματικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης της γνώσης και των αποτελεσμάτων της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης δεν αντίκειται προς την ιδιότητα τους, επιτρέπεται όμως μετά τη συμπλήρωση τριετίας από το διορισμό τους και μετά από απόφαση ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ. Με την απόφαση αυτή καθορίζεται ο τρόπος και η έκταση συμμετοχής προς τις ανωτέρω επιχειρήσεις.

Για τον υπολογισμό του καταμερισμού των χρηματορροών που προέρχονται από πληρωτέα μερίσματα λόγω συμμετοχής του ΕΛΚΕΘΕ στο μετοχικό Κεφάλαιο Τεχνοβλαστών ή ως αντάλλαγμα για σύμβαση παραχώρησης, χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τρόπος:

Από το σύνολο της χρηματορροής καλύπτονται κατά προτεραιότητα μη καλυφθέντα έξοδα υποβολής και συντήρησης του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας ή αντίστοιχου τίτλου κατοχύρωσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το υπόλοιπο ποσό του μερίσματος κατανέμεται ως εξής:
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δικαιώματα των δημιουργών στο μέρισμα του ΕΛΚΕΘΕ, το Κέντρο θα λαμβάνει το σύνολο του μερίσματος.
Σε περίπτωση που υπάρχουν δικαιώματα των δημιουργών στο μέρισμα του ΕΛΚΕΘΕ, οι δημιουργοί θα λαμβάνουν το ποσοστό του μερίσματος που τους αντιστοιχεί (εξήντα τοις εκατό, 60%), σε περίπτωση είσπραξης εσόδων. Το ΕΛΚΕΘΕ θα λαμβάνει το υπόλοιπο ποσοστό του μερίσματος (σαράντα τοις εκατό 40%) το οποίο επιμερίζεται ως εξής: 50% στο εργαστήριο του ερευνητή, 30% στο ινστιτούτο του ερευνητή και 20% στον ΕΛΚΕ.

Το ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ δύναται να εκδίδει Κανονισμούς για την αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, των ερευνητικών αποτελεσμάτων καθώς και για την ίδρυση και λειτουργία Τεχνοβλαστών. Όσα σχετικά θέματα δεν ρυθμίζονται στους ανωτέρω κανονισμούς καθώς και στον Εσωτερικό Κανονισμό του Κέντρου καθορίζονται στον Οδηγό Χρηματοδότησης του ΕΛΚΕ.

Άρθρο …….
Διεθνή επιστημονικά περιοδικά

Το ΕΛΚΕΘΕ εκδίδει το διεθνές επιστημονικό περιοδικό Mediterranean Marine Science (MMS) ενώ δύναται να εκδίδει και άλλα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.

Τα επιστημονικά περιοδικά συντονίζονται από τον αρχισυντάκτη (Εditor-in-Chief), τους αναπληρωτές συντάκτες (Associate editors) και τους διεκπεραιωτές συντάκτες (Handling editors). Η θέση του αρχισυντάκτη προκηρύσσεται μέσω διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος που διεξάγεται από το Τμημα Πρσωπικού με χρήση ηλεκτρονικών μέσων (email). Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν βιογραφικό σημείωμα, το οποίο αξιολογείται από τα ΕΣΙ του Κέντρου και τα οποία αποστέλλουν μια ενιαία εισήγηση προς το ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ για την επιλογή και ορισμό του αρχισυντάκτη.

Ο αρχισυντάκτης (Εditor-in-Chief), πρέπει να είναι διεθνούς κύρους ερευνητής, και έχει τριετή θητεία. Με την λήξη της θητεία του υποβάλλει έκθεση πεπραγμένων και μπορεί να ανανεωθεί η θητεία του από το ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ για άλλα 3 έτη. Στα προσόντα περιλαμβάνονται (α) το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο του υποψήφιου, (β) η εμπειρία ως διεκπεραιωτής-συντάκτης (Handling editor), και (γ) το κύρος του αιτούντος στην επιστημονική κοινότητα.
Ως αναπληρωτές συντάκτες ορίζονται ο εκάστοτε Διευθυντής του κέντρου και οι διευθυντές των Ινστιτούτων του ΕΛΚΕΘΕ. Ο αρχισυντάκτης και οι αναπληρωτές συντάκτες φέρουν την ευθύνη πρόσκλησης των διεκπεραιωτών-συντακτών τόσο σε υπάρχουσες όσο και σε νέες θεματικές ενότητες ανάλογα με τη ροή των υποβληθεισών εργασιών. Αντίστοιχα σε περίπτωση ελλιπούς ανταπόκρισης των διεκπεραιωτων-συντάκτων, καθώς και σε περίπτωση που ζητηθεί από τους ίδιους, δύνανται να τους παύσει από τα καθήκοντά τους.
Το ΕΛΚΕΘΕ ακολουθεί τη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας του αρχισυντάκτη ενός διεθνούς επιστημονικού περιοδικού, που ορίζεται από το διεθνές συμβούλιο εκδοτών. Σύμφωνα με την αρχή αυτή ο αρχισυντάκτης είναι ελεύθερος να δημοσιεύει κάθε επιστημονικό άρθρο που πέρασε τη διαδικασία της κρίσης και έχει την απόλυτη ευθύνη και τον απόλυτο έλεγχο για το επιστημονικό περιεχόμενο του περιοδικού. Ταυτόχρονα το επιστημονικό περιεχόμενο των άρθρων που δημοσιεύονται στα περιοδικά του Κέντρου δεν αντανακλά απαραίτητα την γνώμη του ΕΛΚΕΘΕ το οποίο δεν πρέπει με κανένα τρόπο να εμπλέκονται στην εκτίμηση, επιλογή ή διόρθωση των επιστημονικών άρθρων του περιοδικού.

Το ΕΛΚΕΘΕ δύναται να εκδίδει και μονογραφίες – βιβλία μετά από πρόταση του ενδιαφερόμενου συγγραφέα προς το σχετικό με το αντικείμενο του βιβλίου-μονογραφίας ΕΣΙ, το οποίο εισηγείται προς το ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ για την τελική έγκριση.

Κεφάλαιο ……..Άρθρο ….
Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας
Με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ συστήνεται Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε), σύμφωνα με το οριζόμενα στον Οδηγό Χρηματοδότησης του ΕΛΚΕΘΕ και στον Ν.4521/18 όπως ισχύει και έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:
1. Αρμοδιότητα της Ε.Η.Δ.Ε. είναι να διαπιστώνει αν συγκεκριμένο ερευνητικό έργο που πρόκειται να εκπονηθεί στο Α.Ε.Ι./ερευνητικό φορέα δεν αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία και αν συνάδει με γενικά παραδεδεγμένους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας της έρευνας ως προς το περιεχόμενο και προς τον τρόπο διεξαγωγής της. Η Ε.Η.Δ.Ε. αξιολογεί την ερευνητική πρόταση και:
α. την εγκρίνει ή
β. προβαίνει σε συστάσεις και σε εισηγήσεις για την αναθεώρησή της, εφόσον προκύπτουν ηθικά και δεοντολογικά κωλύματα. Οι συστάσεις και εισηγήσεις πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες. Η Ε.Η.Δ.Ε. μπορεί, όποτε κρίνει σκόπιμο, να ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις από τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού έργου και να παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνητικών έργων που έχει εγκρίνει.
2.α. Τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα που, κατά δήλωση του επιστημονικού υπευθύνου, περιλαμβάνουν έρευνα στον άνθρωπο, σε υλικό που προέρχεται από άνθρωπο, όπως γενετικό υλικό, κύτταρα, ιστοί και προσωπικά δεδομένα, σε ζώα ή στο περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό, υποβάλλονται υποχρεωτικά για έγκριση στην Ε.Η.Δ.Ε. και το έργο δεν μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται στο Α.Ε.Ι. ή τον ερευνητικό φορέα αν δεν λάβει προηγουμένως τη σχετική έγκριση.
β. Εκτός από τα ερευνητικά έργα της περίπτωσης α’, η Ε.Η.Δ.Ε. μπορεί να εξετάσει, ύστερα από αίτηση ενδιαφερόμενου προσώπου ή καταγγελία, και άλλο ερευνητικό έργο και να γνωματεύσει για θέματα ηθικής και δεοντολογίας που αφορούν άρθρο προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό ή υπό εκπόνηση διπλωματική εργασία ή διδακτορική διατριβή.
γ. Οι αποφάσεις της Ε.Η.Δ. Ε. είναι δεσμευτικές για το Α.Ε.Ι. και τον ερευνητικό φορέα.
3. Αν η νομοθεσία προβλέπει έγκριση ή αδειοδότηση του έργου από άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, διοικητικό όργανο ή ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, η σχετική απόφαση της Ε.Η.Δ.Ε. δεν υποκαθιστά την εν λόγω έγκριση ή αδειοδότηση.
4. Η Ε.Η.Δ.Ε. αποφασίζει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δεκαπέντε (15) ημέρες από την υποβολή της αίτησης και τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων. Αν, μέσα στη προθεσμία αυτή, η Ε.Η.Δ.Ε. δεν εκδώσει απόφαση, η αίτηση θεωρείται εγκεκριμένη.
5. Σε περίπτωση καταγγελίας, η Ε.Η.Δ.Ε. αποφασίζει το αργότερο μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την υποβολή της καταγγελίας. Αν μέσα στην προθεσμία αυτή δεν εκδοθεί απόφαση, η καταγγελία θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.
6. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει, ενώπιον της Ε.Η.Δ.Ε., μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την έκδοση της απόφασης, αίτηση θεραπείας κατά των συστάσεων της Επιτροπής υποβάλλοντας νέα στοιχεία. Για την εξέταση της αίτησης θεραπείας η Ε.Η.Δ.Ε. ζητά τη γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία οφείλει να τη διατυπώσει μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες. Αν η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής δεν διατυπώσει γνώμη μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, η Ε.Η.Δ.Ε. προχωρεί στην εξέταση της αίτησης θεραπείας χωρίς τη γνώμη της Εθνικής Επι-τροπής Βιοηθικής.

Επιτροπή Εργασιακής Δεοντολογίας
Συνίσταται με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ Επιτροπή Εργασιακής Δεοντολογίας που αποτελείται από 5 μέλη, του τακτικού προσωπικό του Κέντρου, με 3ετή θητεία, και συμβουλευτικό προς το ΔΣ ρόλο για την εκπόνηση και τήρηση κανόνων δεοντολογίας. Το ΕΣΙ κάθε Ινστιτούτου σε συνεργασία με το Διευθυντή του οικείου Ινστιτούτου εισηγείται προς το Δ.Σ. του ΕΛΚΕΘΕ, τρία υποψήφια μέλη και το ΔΣ επιλέγει και ορίζει τα μέλη της επιτροπής εξασφαλίζοντας ότι κάθε Ινστιτούτο θα έχει τουλάχιστον ένα εκπρόσωπο στην επιτροπή Εργασιακής Δεοντολογίας.
Τα μέλη της επιτροπής Εργασιακής Δεοντολογίας κατά την πρώτη συνεδρίαση τους εκλέγουν Πρόεδρο με μυστική ψηφοφορία.

Η επιτροπή Εργασιακής Δεοντολογίας έχει τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α) καταρτίζει και εισηγείται προς έγκριση, στο ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ, «Κώδικα δεοντολογίας και καλής πρακτικής» για ακαδημαϊκά, διοικητικά και ερευνητικά θέματα, β) συντάσσει εκθέσεις στο μέσο και δύο μήνες πριν το τέλος της θητείας της ως προς την τήρηση και εφαρμογή ή την ανάγκη αναθεώρησης των κανόνων δεοντολογίας, η οποία υποβάλλεται στο ΔΣ του Κέντρου, γ) εξετάζει ύστερα από έγγραφη αναφορά - καταγγελία μελών του προσωπικού σε θέματα της αρμοδιότητάς της, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν παράβαση των κανόνων του κώδικα εργασιακής δεοντολογίας ή διερευνά σχετικά περιστατικά ύστερα από εντολή του ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ.

Η Επιτροπή συνεδριάζει μετά από πρόσκληση του Προέδρου σε συνέχεια έγγραφης καταγγελίας μέλους του προσωπικού ή συλλογικού οργάνου του Κέντρου, όταν τίθεται ζήτημα παράβασης κανόνων της εργασιακής δεοντολογίας ή όταν το ζητήσει το ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ. Στην Επιτροπή έχει δικαίωμα προσφυγής, κάθε μέλος του προσωπικού του Κέντρου, επικαλούμενο προσβολή κανόνων ή αρχών δεοντολογίας. Η Επιτροπή καλεί τον εγκαλούμενο να εκθέσει τις απόψεις του, συλλέγει όλα τα στοιχεία που έχουν πέσει στην αντίληψη της και τα διαβιβάζει στο ΔΣ του Κέντρου για περαιτέρω ενέργειες.

Άρθρο …..
Κώδικας Δεοντολογίας και Ηθικής
Η Επιτροπή Εργασιακής Δεοντολογίας συντάσσει και επικαιροποιεί κανόνες δεοντολογίας για την συγγραφή άρθρων, την χρήση δεδομένων και την διαχείριση βιολογικού υλικού, για ερευνητικές δραστηριότητες καθώς και κανόνες ηθικής και συμπεριφοράς. Οι κώδικες αυτοί εγκρίνονται μετά από έκφραση γνώμης των ΕΣΙ, από το ΔΣ του Κέντρου, ενώ ανανεώνονται σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές πρακτικές και τάσεις.

Άρθρο …..
Τα προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ υποχρεούται να παράγει ακαδημαϊκό έργο με ακεραιότητα και να τηρεί τα διεθνή ακαδημαϊκά και πνευματικά πρότυπα για την αναγνώριση της συμβολής τρίτων στις ιδέες, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, την ακριβή απόδοση των βιβλιογραφικών πηγών, και της διαφανούς συλλογής και χρήσης δεδομένων. Το προσωπικό οφείλει επίσης, να ενεργεί με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις επιταγές της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία της πνευματικής νομοθεσίας και των εφευρέσεων κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Η λογοκλοπή και η ιδιοποίηση ξένων επιτευγμάτων απαγορεύονται και αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα. Θέματα λογοκλοπής και ιδιοποίησης ξένων επιτευγμάτων αντιμετωπίζονται από την επιτροπή Δεοντολογίας του Κέντρου, μετά από καταγγελία. Η επιτροπή εξετάζει την καταγγελία και συντάσσει εισήγηση προς το ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ για τις περαιτέρω ενέργειες.

Άρθρο …..
Κανόνες Δεοντολογίας
1. Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε ερευνητικής, εκπαιδευτικής, και διοικητικής δραστηριότητας όλα τα μέλη του προσωπικού συμπεριφέρονται με τον προσήκοντα σεβασμό ως προς τα δικαιώματα και την προσωπικότητα όλων των προσώπων με τα οποία συνεργάζονται και συνδιαλέγονται εντός και εκτός του ΕΛΚΕΘΕ, απουσία οποιασδήποτε μορφής διάκρισης και οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης.
2. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι και υπεύθυνες της έρευνας και όλα τα μέλη της εκάστοτε ερευνητικής ομάδας που εκπονεί έρευνα στο ΕΛΚΕΘΕ δεσμεύονται για την τήρηση των αρχών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας, της προστασίας της δημόσιας υγείας, της προστασίας του παιδιού, των ευαίσθητων ομάδων, καθώς και της προστασίας της βιοποικιλότητας
3. Η εκμετάλλευση της θέσης, της ιδιότητας ή της βαθμίδας οποιουδήποτε μέλους του προσωπικού του ΕΛΚΕΘΕ, ασκώντας βία, παρενόχληση, πίεση ή οποιαδήποτε άδικη πρακτική (πχ διασπορά ψευδών ειδήσεων) σε όποιο άλλο μέλος του προσωπικού εκφοβίζοντάς το ή εξαναγκάζοντάς το σε συγκεκριμένη πράξη, παράλειψη, κρίση ή ψήφο, στο πλαίσιο των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και διοικητικών διαδικασιών, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά σοβαρή προσβολή των κανόνων δεοντολογίας.
4. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι της έρευνας που εκπονείται στο ΕΛΚΕΘΕ δεσμεύονται για τη μη ανάληψη ενεργειών εναντίον οποιουδήποτε και οποιασδήποτε συνεργάτη και συνεργάτριας, ο οποίος ή η οποία έχει προβεί σε υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας, έως ότου διερευνηθεί το ζήτημα από την Επιτροπή Εργασιακής Δεοντολογίας και αποδειχθεί η αβασιμότητα της αναφοράς ή της καταγγελίας.


Re: ΚΕΦ 13. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Μαρ 10, 2019 11:39 am
από kgrigo
Θεωρώ εξωφρενικό το ποσοστό 40% επί των εφευρέσεων / πνευματικής ιδιοκτησίας που αξιώνει το ΕΛΚΕΘΕ.
Ένας ή περισσότεροι άνθρωποι, βάζουν τη γνώση τους, τις ιδέες τους (που δεν έχουν χάρη στο ΕΛΚΕΘΕ, αλλά χάρη στην εκπαίδευση που έχουν πάρει & το μυαλό τους που είναι το κύριο εργαλείο τους και την ιδέα που είναι 100% γέννημα της δικής τους σκέψης), βάζουν το χρόνο τους (που δύσκολα μπορεί να αξιολογηθεί πόσο αυτός είναι εργασιακός χρόνος ΕΛΚΕΘΕ, αλλά έστω ότι είναι 100%).
Φτιάχνουν κάτι καινούριο όχι χάρη στο ΕΛΚΕΘΕ, αλλά επειδή τυγχάνουν να είναι στο ΕΛΚΕΘΕ, και χρησιμοποιούν ενδεχόμενα πόρους προγραμμάτων (όχι πόρους ΕΛΚΕΘΕ) - που δέχομαι ότι έχει το ΕΛΚΕΘΕ συμβολή στην ύπαρξή τους (με την έννοια ότι τα προγράμματα έxουν από πίσω το brand HCMR, αν και τα διεκδίκησε και τα πήρε με προσωπική προσπάθεια ο Ερευνητής / ή ο όποιος από το προσωπικό).
Το 40% που αξιώνει το ΕΛΚΕΘΕ παραπέμπει σε άλλες εργασιακές σχέσεις του υποκόσμου που σχετίζονται με τον πληρωμένο έρωτα.
Εάν δημιουργήσω κάτι μόνος μου πρέπει απλώς και μόνο επειδή είμαι εργαζόμενος του ΕΛΚΕΘΕ να του χρωστάω τα 4 στα 10 αφού έτσι αποφάσισε το ΕΛΚΕΘΕ στον εσωτερικό του κανονισμό ή μου απαγορεύει να κάνω οποιαδήποτε πατέντα για να μην μου πάρει το 40%;
Και πάω και ένα βήμα πιο πέρα. Εάν ήδη έχω μία εφεύρεση (την οποία τη δημιούργησα με 0 πόρους από το ΕΛΚΕΘΕ και με προσωπικό χρόνο) και υπάρχει, οποιαδήποτε εξέλιξή της ή νέα πατέντα βασισμένη στην πρώτη (στα πλαίσια προγράμματος που ήδη υπάρχει και τρέχει χάρη στην πρώτη πατέντα) θα βρεθεί να έχει "συνδιεκδικητή" το ΕΛΚΕΘΕ που έρχεται εκ των υστέρων να το επιβάλλει με τον εσωτερικό κανονισμό;

Re: ΚΕΦ 13. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μαρ 11, 2019 11:56 pm
από elias
Το συγκεκριμένο ποσοστό (40%) επιβάλλεται από Νόμο (Ν. 1733/87, https://www.obi.gr/obi/?tabid=184) και αναφέρεται σε εφευρέσεις που θεωρούνται εξαρτημένες. Στον εσωτερικό κανονισμό απλώς εξειδικεύεται το που πάει αυτό το 40% (το 50% πάει στο εργαστήριο του ερευνητή, το 30% στο Ινστιτούτο του και το 20% στον ΕΛΚΕ).

6. Εξαρτημένη εφεύρεση είναι η εφεύρεση που πραγματοποιείται από εργαζόμενο με τη χρήση υλικών, μέσων ή πληροφορίων της επιχείρησης στην οποία εργάζεται. Ο εργοδότης δικαιούται να εκμεταλλευτεί την εξαρτημένη εφεύρεση κατά προτεραιότητα έναντι αμοιβής, προς τον εφευρέτη, ανάλογης προς την οικονομική αξία της εφεύρεσης και τα κέρδη που αποφέρει. Ο εφευρέτης εξαρτημένης εφεύρεσης γνωστοποιεί, αμελητί, εγγράφως στον εργοδότη την πραγματοποίηση της εφεύρεσης και παρέχει τα αναγκαία στοιχεία για την υποβολή από κοινού αίτησης χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Αν ο εργοδότης δεν δηλώσει εγγράφως στον εργαζόμενο μέσα σε τέσσερις μήνες από την παραπάνω γνωστοποίηση, ότι ενδιαφέρεται να συνυποβάλλει την αίτηση, αυτή υποβάλλεται μόνον από τον εργαζόμενο, οπότε η εφεύρεση ανήκει εξ ολοκλήρου στον εργαζόμενο.

Re: ΚΕΦ 13. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 15, 2019 5:13 pm
από kgrigo
Ηλία σε ευχαριστώ και πολύ χρήσιμη η διευκρίνισή σου, αλλά και πάλι θεωρώ ότι "μπάζει" το πως θα ορίσουμε και ποιος είναι αυτός που θα κρίνει ποια εφεύρεση είναι εξαρτημένη και ποια όχι. Πως μπορεί κάνεις να αποδείξει ότι μια εφεύρεση του ΔΕΝ έγινε με υλικά ή χρόνο ή μέσα του εργοδότη του; (απάντηση που δίνω από μόνος μου είναι ότι ΔΕΝ μπορεί). Στην παρούσα φάση εκείνο που βλέπω είναι ότι οποιαδήποτε εφεύρεση παράγεται στο ΕΛΚΕΘΕ από οποιονδήποτε εργαζόμενό του και με οποιουσδήποτε όρους είναι (ή μπορεί να θεωρηθεί από το ΕΚΛΕΘΕ) εξαρτημένη. Κάνω λάθος; Άρα αξιωματικά ΟΛΕΣ οι εφευρέσεις είναι εξαρτημένες. Δεν αντιλέγω ότι επιβάλλεται από τον νόμο, αλλά ο νόμος είναι φτιαγμένος (κατά την άποψή μου) για να αποτρέψει κάθε πιθανό υποψήφιο να παράγει καινοτομία (αφού θα του την "καπηλευτούν" σε μεγάλο ποσοστό οι εργοδότες του). Ο νόμος επίσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει (άλλος υπουργός - άλλος νόμος κάθε φορά), Ο Ε.Κ του ΕΛΚΕΘΕ όχι. Γιατί λοιπόν να το περιχαρακώσουμε έτσι; Αν μεθαύριο ένας νέος νόμος λέει φερειπείν 20%, θα αλλάξει και ο Ε.Κ. αντίστοιχα; Μάλλον όχι. Πιστέυω ότι είναι πιο θεμιτό πάνω σε ένα ποσοστό μη προσδιορισμένο (αλλά αυτό που θα ορίζει ο εκάστοτε νόμος - προσωπικά θεωρώ το τρέχον ποσοστό εξωφρενικό) να οριστούν τα επιμέρους ποσοστά που θα πάρουν εργαστήριο, ινστιτούτο, ΕΛΚΕ.
Κρίτων

Re: ΚΕΦ 13. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 15, 2019 8:50 pm
από elias
Κρίτωνα και συνάδελφοι, να πω κατ' αρχήν ότι ο εσωτερικός κανονισμός δεν νομοθετεί απλά διευκρινίζει και εξειδικεύει (κυρίως διαδικασίες) που ορίζονται από νόμους (εφόσον μάλιστα του δίνει ο εκάστοτε νόμος αυτή την εξουσιοδότηση). Επομένως, ο οποιοσδήποτε νόμος που βγαίνει υπερισχύει του Εσωτερικού Κανονισμού (για αυτό άλλωστε δεν έχουν εφαρμογή και πολλές απο τις προβλέψεις του ισχύοντος εσωτερικού κανονισμού αφού λόγω παλαιότητας του, έρχονται σε αντίθεση με μεταγενέστερους νόμους). Ως εκ τούτου, αν βγει κάποιος νόμος που αλλάζει τα συγκεκριμένα ποσοστά, προφανώς θα ισχύσει ότι προβλέπει ο νόμος.

Το κείμενο του Εσωτερικού Κανονισμού που κυκλοφόρησε δεν αποτελεί τελικό κείμενο και πολλά τμήματα αυτού αφού διαμορφωθούν θα μπουν στον Οδηγό Εφαρμογής ΕΛΚΕ ο οποίος θα μπορεί να αλλάζει σχετικά εύκολα και να προσαρμόζεται στην εκάστοτε νομοθεσία (εκεί πχ θα ενταχθούν οι κανονισμοί προμηθειών, μετακινήσεων, και μάλλον και το συγκεκριμένο κομμάτι για την πνευματική ιδιοκτησία). Από την άλλη αν δεν αναφερθούμε καθόλου σε ποσοστά που επιμερίζουν το όποιο έσοδο έχει το ΕΛΚΕΘΕ από εκμετάλλευση πνευματικής ιδιοκτησίας στην οποία συμμετέχει τότε κατά πάσα πιθανότητα ο ΕΛΚΕ θα παίρνει όλο το ποσό που θα δικαιούται βάσει νόμου (ενώ τώρα παίρνει μόνο το 20% του ποσού που δικαιούται και το υπόλοιπο επιστρέφει στο εργαστήριο και στο Ινστιτούτο του Ερευνητή - 50% και 30% αντίστοιχα).

Re: ΚΕΦ 13. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Μαρ 16, 2019 12:29 pm
από kgrigo
Ηλια ευχαριστω. Νομιζω οτι ξεκαθαριζουν με την τοποθετηση σου πραγματα, που για μενα τουλαχιστον, δεν ηταν σαφη και αυτονοητα.

Re: ΚΕΦ 13. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μαρ 18, 2019 3:43 pm
από bellou
"Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας"
Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται στο πως "με απόφαση του ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ συστήνεται Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας (Ε.Η.Δ.Ε), σύμφωνα με το οριζόμενα στον Οδηγό Χρηματοδότησης του ΕΛΚΕΘΕ και στον Ν.4521/18".
Ο Ν.4521/18 αναγράφει στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ και Άρθρο 22 Σύνθεση - θητεία, πως "Τα μέλη πρέπει να είναι επιστήμονες, με ειδίκευση σε θέματα έρευνας, ηθικής/βιοηθικής και δεοντολογίας της έρευνας. Ένα (1) τουλάχιστον μέλος πρέπει να έχει ειδίκευση στην ηθική/βιοηθική. Δύο (2) τουλάχιστον από τα μέλη πρέπει να είναι πρόσωπα εκτός του Α.Ε.Ι. ή του ερευνητικού φορέα."
Τόσο η περιγραφή της σύστασης μελών και όπως και ειδίκευσης που αναγράφονται στον νόμο δεν απεικονίζονται λεκτικά στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΕΛΚΕΘΕ.

Re: ΚΕΦ 13. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μαρ 18, 2019 4:08 pm
από bellou
"Κανόνες Δεοντολογίας"
Παρακαλώ όπως εξεταστεί η ένταξη / αναφορά στο Άρθρο 2 Οδηγίας 2000/43/ΕΚ, Άρθρο 2 Οδηγίας 2000/78/ΕΚ και των όρων «άμεση διάκριση» / «έμμεση διάκριση» / «παρενόχληση» κτλ. όπως και τα κριτήρια και οι τρόποι εφαρμογής τους. Π.χ. σε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα τόσο το Gender Balance Plan και τα Ethics είναι βασικά στοιχεία και κριτήρια επιλογής.
Περισσότερη πληροφορία στους ακόλουθους σύνδεσμους

http://www.opengov.gr/ministryofjustice ... risi-1.pdf
http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=6737